MENU BAR

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

♥ FOLLOW ME ♥

Sunday, November 28, 2010

Pengalaman Pertama Drive Ngan Syira (Ipoh-Kedah) - Part 3


Sambungan entry INI......

Utk pengetahuan korang dekat 2 jam tau aku tunggu hubby aku datang. Kebetulan time dier gerak tu, jalan dr Tol Jelapang masih jem lagi...aku yg xlepas2 tpon merata2 asa mcm dah seharian dok ctu. Ada juga aku jenguk kat luar tingkap (nak kuar aku xda keberanian k) tgk tayar mana yg pancit, tapi aku xnampak mcm ada tayar yg kempis pun. Abah ngan adik aku pun pening gak, sbbnya diorg nak tau gak tayar blah mana kan. Time aku bawa aku hanya asa tayar mcm bersegi2 jek...bila aku cakap cemtu, lagi poning kpala demer. (",)

Masa tu gak air mata aku dah bergenang2, kakak aku pun mmg asik2 call..kelam kabut dier cari no tpon PLUS. huh..aku plk time tula bateri fon kureng...hish...mcm2 toi..elok dekat 30 minit dok situ, ttber line plk xdak. Gigil bdn aku, yelah ttber jd cemtu, tadi elok jek.

Dekat 10 minit gak line xda..bila ada line, pihak PLUS call aku. Teme kasih buat pihak PLUS yg sanggup tpon aku melalui no yg akak aku bg. Siap aku suh diorg datang cepat, sbb aku ngan anak kecik. Demer janji paling cepat 30 mint. Tapi korang nak tau sejam lebih baru diorg datang. Hubby aku yg sampai dulu.

Apapun aku xsalahkan pihak PLUS sbbnya aku fhm jalan nak ke tempat aku tu jem truk atas sbb kejadian tanah runtuh. Diorg pun dah minta maaf sbb kebetulan diorg terpaksa tunda kete len yg rosak. Aku xkan lupakan tempat kejadian di mana aku benti kete...kat tepi jalan tu tertulis 229.7. No tu aku bg PLUS supaya senang diorg nak tau kedudukan aku. Tempat tu aku still ingat lagi, klo balik kampung mesti aku usha dulu tempat tu...

Korang tau apa yg aku sgt2 terkilan????? lepas je hubby ngan PLUS datang baru aku tau, kedudukan aku ngan R&R Bukit Gantang hanya 2km jek..sal aku xtau, klo aku tau, sure aku gagah gak bawa kete slow. Xda la aku takut sgt. Dok R&R lagi selamat dari dok tepi jalan mcm tu. Hishhhh...tapi benda dah nak jadi kan???

Dalam hujan dok lebat2 tu, aku tukar kete ngan hubby, dier cek tayar xda yg bermasalahpun. So, aku bawa Gen2 dier bawa kancil. Nek gigil tangan aku bawa Gen2. utk pengetahuan korang, aku mmg xpernah ye bawa Gen2 sorg2 sebelum ni. Dulu pernah try bwa, tapi sekerat jln sbb asa mcm xmampu jek.

Alhamdulillah selamat aku bawa kete sampai ke Bukit Gantang...Pihak PLUS yg belakang kami ikut jugala, kat ctu juga baru hubby aku bgtau bkn tayar yg bermasalah tp Drive Shaft yg mungkin longgar atau bengkok. Apa tu Drive Shaft??? aku baru tau jek...upanya Drive Shaft tu satu batang besi yg memegang tayar. Sampai situ, bleh plk org PLUS tu tanya aku knapa xjalan je sampai bukit Gantang...cam nak lekuk je kpala dier tau. Klo aku tau dekat, dah tentu aku jalan...hishhhh..sapa yg bodo nak tunggu tepi jalan yg dah tentu kebarangkalian meragut nyawa tinggi kan???apa da..geram aku.

Last2 dah xleh nak buat apa, kami decide utk tukar kete. Asalnya aku nak ikut hubby balik Ipoh, tapi dier beria xbg, suh aku balik jek kampung, ye r cuti dah lama. Sok plk dah nak raya, mcm2 plk tu aku dah beli barang nak wak lik kampung...emmmm. Akhirnya aku akur juga, aku drive Gen2 balik kampung n hubby bawa balik kancil balik Ipoh semula.

Aku sampai kampung jam 12.30 Tengah Malam dan terkejut aku hubby sampai Ipoh pun lebih kurang jam 12.35 Tengah Malam. Hubby terpaksa bawa kete slow, tupun kner ikut jln bawah, tkut ttber kete nak buat hal lagi. Pagi raya tu, aku tido jek, penat giler tau...huhuhu...tahun pertama aku beraya tanpa suami..sob...sob.

Utk pengetahuan korang kete kancil aku baru je servis dan tukar mcm2 yg melibatkan kos hampir RM 1,500 termasuk juga bateri, tapi xsangka Drive Shaft plk bermasalah.

Nak tgk Drive Shaft tu apa????


- Gambar kurang jelas sbb amik malam dan guna hp jek -

 - Rupa drive shaft, aku tukar terus kiri ngan kanan -

Emmm...tulah pengalaman yg xkan aku lupakan sampai bila2. byk pengajaran yg aku dapat dr kejadian tu...nanti aku kongsi ngan korang di entry akan datang k...

p/s : Korang da pengalaman cam aku x???

2 Kawan Yg Sudi Tinggal Jejak:

mamalieyna said...

iish seramnya membayangkan kalau eina di tmpt syila..ngeri lah! huhu..

apa2pun beringat la pasni ye..huhu..takutt...~

Pn. Zana said...

seram je sy baca ni.:D nsb baik la x de ape2 ye..sy x pernh g balik kampung sorg2. mmg penakut betui..:D

♥ Jom Tambah Pendapatan Bersama HeartBeat - Just Klik² ♥

Sebelum tu korang klik banner kat bawah ni k...



Tutorial penuh untuk mendaftar HeartBeat korang klik kat bawah ni ok
http://syilasyira.blogspot.com/2011/02/tutorial-heart-beat-jom-tambah.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...