MENU BAR

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

♥ FOLLOW ME ♥

Tuesday, November 30, 2010

Letak Banner Di Sidebar


Pertama kali nak buat tutorial. Kalau ada kekurangan minta maaf k. Niatku hanya nak berkongsi ngan mereka-mereka yg masih belum tau. Mcm aku dulu pun xtau semua ni.

Bagi yg selalu join GA atau Contest abaikan jek k..korang dah cukup otai kan???hihihi. Ni bg mereka2 yg baru jek nak berjinak2 ngan dunia GA ngan Contest2. Mmg dah jadi kemestian penganjur akan letak antara syarat penyertaannya "letakkan banner GA/Contest di bahagian sidebar blog anda". So, bagi mereka yg masih xtau caranya aku tutorial di sini k..

1. Pergi ke bahagian DASHBOARD dan klik DESIGN. Akan kuar skrin mcm kat bawah ni k




  2. Klik kat ADD A GADGET

3. Bila skrin di atas keluar, cari PICTURE dan klik ikon +




4. Isikan ruang2 kosong yg ada di skrin kat atas. Masukkan link yg dikehendaki dan gambar yg diperlukan.


5. Contoh nak amik link seperti kat atas tu k. Copy dan paste jek kat kotak link di step ke 4 k.


6. Dah isikan semua maklumat seperti contoh di atas, klik SAVE



7. Bila dah SAVE akan kuar seperti Title/tajuk yg korang isikan di step 4. Kotak tajuk yg telah diSAVE seperti contoh syilasyira 1st Giveaway tu korang leh tarik dah letak di tempat yg korang nak supaya lebih cantik.


Itu jek yang dapat dikongsi, klo rasa mcm ada yg terkurang sory k. Tapi kalau ada yg still xfaham dgn cara penerangan di atas bleh hubungi syila k...insyaallah akan dibantu walaupun syila pun masih belajar lagi...


ADIOS.....

p/s : Buat Noriz yg ada bertanya tentang cara letak banner di sidebar tu, Syila arap tutorial ini dapat membantu k...
 

5 Kawan Yg Sudi Tinggal Jejak:

Noriz said...

terima kasih banyak2 atas perkongsian ilmu nie..tp kena praktikalkan baru la leh faham sefahamnyer...he

Di@N@_D@Ni@ said...

sgt3 m'bntu...(^_^)

NurainiZakaria said...

kite la salah sorg yg xreti buat sidebar tu hihihi tp masalahnye kat laptop kite ni xde tulis link bg gambar no 5 tu, atas dia kosong je kalau buka blog org, tu yg payah tu,xtau nak p cari kat mne lak heh heh

shaz said...

thanx ! :')

Aizan Shazlin said...

Thanks, info yg sgt2 berguna utk sye..Kalu sudi, singgah blog sy ye! Thanks!

http://aizanshazlin.blogspot.com/

♥ Jom Tambah Pendapatan Bersama HeartBeat - Just Klik² ♥

Sebelum tu korang klik banner kat bawah ni k...



Tutorial penuh untuk mendaftar HeartBeat korang klik kat bawah ni ok
http://syilasyira.blogspot.com/2011/02/tutorial-heart-beat-jom-tambah.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...