MENU BAR

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

♥ FOLLOW ME ♥

Wednesday, September 29, 2010

Kutu Salah Di Sisi Undang-Undang??

Bukan entry pasal kutu di kepala k....ni kutu yang melibatkan wang. Confirm ramai diantara korang pun penah main kan. OTW ke opis pg tadi aku dengar cete pasal berita ni melalui Hot FM. Kategori terkejut badak jugalah aku. Betapa ceteknya aku tentang undang2...

Yelah, sbbnya aku bknnnya peguam kan, dah tentu soal undang2 ni aku kureng skit (ops, bkn ckit, byk ooo aku kurang)hihihi. Arini baru aku tau men kutu tu upanya salah di sisi undang2. Siap ada akta tau...Ianya diletakkan di bawah Akta Kumpulan Wang Kutu 1971 dan jika disabitkan kesalahan boleh disaman mengikut Seksyen 3 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya.

Aku ngan main kutu ni mmg dah lamala sgt. Dulu masa sekolah mmg selalu main ngan kwn2 sekolah, pas masuk kerja main pulak dgn rakan2 sekerja dan dalam masa yg sama siap main dgn mak ngan org2 kampung lagi.

Dan skang ni aku main kutu dgn adik beradik je. Mak aku yg handle, dan mmg semua anak ngan menantu join sekali. Abis tu klo akta ni dipergiatkan, mau kami sekeluarga plak yg kner tangkap???ish2222..

Kebaikan yg aku dapat dari main kutu ni sebabnya kami leh gunakan duit tu utk bayar road tax kete. Nak harap gaji bulan tu baru nak bayar road tax, alamat ada yg makan pasir kang..dahla 2 biji kete memerlukan road tax baru setiap tahun. haiyya.. Pasni knerlah blajar menabung utk road tax dalam bank plak. No kutu-kutu lagi...Tapi klo stakat main kutu2 kecil-kecillan ni pun termasuk dalam akta tu ker?

Okla klo ada yg nak info pasal korang cari kat paper ek. Kemalasan tahap max nak tlg googlekan..hihi. Tapi sepasang suami ister telahpun dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menganjurkan pelaburan wang kutu, dan keuntungan dikatakan telah diperolehi sekitar RM30 Juta...fuyoooo...byk tu

p/s : Entry ni pagi tadi lagi buat, tapi terpaksa publish ptg, sbb ttber internet kat opis ni down plak.

4 Kawan Yg Sudi Tinggal Jejak:

♥ EeiNz ♥ said...

kin pun tatau salah sisi undang2. tp bg kin, ok jek main kutu nih. kteorg pun main utk renew rtax gak ..heheh~

NurainiZakaria said...

ala mungkin takat 1 family ok kot, yg kene tngkap tu berjuta2 org lain jeles lak nnt ha ha haa

psst:turn ko nnt bgtau ek hik hik hikk

♥sYiLaSyiRa♥ said...

kin : tula pasal...slalu mmg org men utk renew road tax kan...
aini : turn kita???dah lpas dah pun..hahaha

♥sYiLaSyiRa♥ said...

kin : tula pasal...slalu mmg org men utk renew road tax kan...
aini : turn kita???dah lpas dah pun..hahaha

♥ Jom Tambah Pendapatan Bersama HeartBeat - Just Klik² ♥

Sebelum tu korang klik banner kat bawah ni k...



Tutorial penuh untuk mendaftar HeartBeat korang klik kat bawah ni ok
http://syilasyira.blogspot.com/2011/02/tutorial-heart-beat-jom-tambah.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...