MENU BAR

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

♥ FOLLOW ME ♥

Monday, November 21, 2011

SAMBAL PETAi DAGiNG


Entry masak² plk hari ni. Kebetulan aku ada baca beberapa blog yang masih ada lagi stok daging korban kan. Yelah, tahun ni ada yang cakap dapat lebih banyak daripada biasa. Alhamdulillah rezeki kan. Tapi walaupun banyak, takkan nak masak daging tiap² ari kan. Sbb tu, ada antara uolls yang ada lagi daging dalam peti tu kan. Aku tahun ni bawa balik dari kampung sikit jek. Tupun ada sikit bagi kat mber opis sbb kebetulan tahun ni dia tak merasa langsung daging korban

Okey, bagi yang still ada stok daging dalam peti tu, dan tak tau nak masak apa, meh aku bg idea sikit. Ada yang nak cakap menu ni mcm pelik tak...???ye, aku yang 1st time tau pun rasa pelik sgt. Ni resepi aku tau dari mak mertua aku. Rupanya petai ngan daging ni adalah pasangan yang sangat secocok. kikiki. Uolls cuba lah untuk tau apa maksud aku. Paling best klo daging tu baru, lagi rasa r manisnya...

 - Sambal Petai Daging -

- Masak bagi pekat memang sedap -

Nak bagi resepi yang betul, aku pun xda sukatannya...sebabnya aku ni jenis main campak² jek. Lagi satu stok cili kisar mmg aku jenis buat banyak², masak sampai kering lepas tu buh dalam peti sejuk. Sebab senang, nak masak amik jek. Kalau masa nak masak, masa tu baru nak blend cili, kul baper la nak makan kan. Apapun sebenarnya nak buat sambal petai daging ni senang jek, sama mcm sambal yg uolls buat cuma tambah daging jek. 

Tapi yang penting daging tu potonglah cara yang betul. Kalau tak, mau tercabut gigi coz makan daging yang liat nanti..kikiki..Mungkin ada yang akan rebus dulu daging nak bagi lembut kan, tapi aku buat sambal mcm kat atas tu, xda nak rebus bagai...janji potong daging dengan cara yang betul. Insyaallah tak liat okey...

Jom perabihkan stok daging dalam peti ye....ngeh..ngeh..ngeh

3 Kawan Yg Sudi Tinggal Jejak:

NinaAz said...

pergh///febret sy ni kak...huuuuuuuuuuuuuu

kakyong said...

tak pernah makan sambal petai daging nih..

cikpuanhady said...

tak pernah gak makan petai ngan daging ni, sedap ek? nak kena cuba ni..

♥ Jom Tambah Pendapatan Bersama HeartBeat - Just Klik² ♥

Sebelum tu korang klik banner kat bawah ni k...



Tutorial penuh untuk mendaftar HeartBeat korang klik kat bawah ni ok
http://syilasyira.blogspot.com/2011/02/tutorial-heart-beat-jom-tambah.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...