MENU BAR

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

♥ FOLLOW ME ♥

Friday, August 19, 2011

PENGESAHAN TWiN Di HOSPiTAL SWASTA


Sambungan dari entry SEMALAM... lepas je tau pregnant twin dari klinik kerajaan, aku ngan hubby terjah Hospital Pantai Puteri untuk pengesahan. Ikutkan masa ni hubby xnak pergi lagi. Alasan dia baby kecik lagi, mesti tak nampak apa². Tapi aku paksa² juga, sbb aku nak pastikan klo bukan twin, adakah aku ada masalah lain??? Xnak benda ni tunggu lama². Tak dapat nak gambarkan hari² yang aku lalui, risaunya Allah jek yang tau. Andai twin, syukur alhamdulillah, tapi klo bukan..nauzubillah..minta dijauhkan.

Kami memilih doktor yang sama masa scan untuk kandungan 1st dulu. Doc yang sangat ramah dan yg penting perempuan..hihihi.

Masa jumpa tu aku ngan hubby mmg xda cakap apa pun, masa dok tgk buku merah pun dia just belek² sekali imbas. Mungkin xperasan sal twin tu.

Time nak scan tu hati aku sgt² berdebar. Tak henti² dok ngucap. Masa scan hubby mmg terkejut, sbbnya baby dah terbentuk...ha, tulah aku cakap dah ada bentuk, dia xcaya, mau dia ternganga masa tu. Lebih seronok bila ada gerakan tangan ngan kaki dari twin.

Masa scan tetiba doc terkejut "oh, ada lagi la...mari kita tgk ada berapa di dalam...oh..ada 2, congratulation..twin baby"

Aku masa tu mmg mengucap syukur sgt, hubby pun tersengeh². Syukur, atas segala kurniaan Allah. Alhamdulillah mmg sah kehamilanku kali ni dianugerahkan bukan satu, tapi dua baby...mudah²an anak² mama ni kuat dan semuanya berjalan dengan lancar sehingga ke hari kalian melihat dunia.

Jom tgk hasil scan twin..masa ni jelas dah..aku pun dah faham masa doc terangkan

- Twin A -
- Kepala belah kiri, Ada bayang kaki ngan tangan -

- Twin B -
- Kepala belah kanan, sama ngan twin A, nampak bayang tangan ngan kaki -

Kedudukan twin masa scan aritu kaki bertemu kaki. Dan alhamdulillah berat buat masa ni ok, ukuran kedua² twin pun sama iaitu 3.69cm.

Kebetulan masa scan ni bulan puasa, doc terkejut aku puasa, n patut muka aku sgt² pucat. Berat pula trun sehingga bawah 40kg. Korang bayangkanlah. huhuhu..sbbnya aku mmg xleh makan nasi atau segala benda berat. Buka posa just minum air ngan kurma, sama juga halnya ngan sahur. So, doc xbg aku puasa, sbb takut keselamatan kembar. Katanya mmg kehamilah 1-3 bulan awal dan dalam tempoh 1-2 bulan nak bersalin, tidak digalakkan berpuasa. Kecuali aku leh makan nasi masa sahur. So, kes aku ni, bila doc tanya mcm mana u nak bertahan klo nasi pun xmakan??? xkesian pada baby???dahlah kembar pula tu. Aku jadi serba salah. 

Lepas dari tu, hubby pun xbg aku puasa...aku redha klo ini yang terbaik untuk kembar. Tak guna nak paksa diri, tambah lagi bila memikirkan kembar. Tapi aku bersyukur dapat juga aku berpuasa seminggu walaupun keadaan aku masa tu sgt² teruk. Sampailan tak boleh berdiri terlalu lama. Nasib keje aku ni sentiasa duduk je, klo kena berdiri mau aku asik pitam jek.

Pergh..panjang gila ceritaku. Ini sekadar kenangan untukku di masa hadapan. Bukan aku nak menayang, jauh sekali berbangga dengan apa yang aku perolehi, aku sedar semuanya ketentuan Allah. Dan aku sgt² bersyukur dengan apa yang aku perolehi sekarang...Segalanya sgt² membahagiakan..Syukur Alhamdulillah....

Doakan kesihatan aku dan twin ini ya...semoga Allah permudahkan perjalananku selepas ini...AMIN.

Terima kasih buat anda yang sentiasa menyokongku...Semoga Allah membalas kebaikan kalian

25 Kawan Yg Sudi Tinggal Jejak:

PinkUmmi said...

Alhamdullillah...semalam sy dah bace entry sis..ari nih bace entry nih pulak...seronok seesangat bile tengok org lain dpt bby kembar....

eima said...

tahniah ...
beshnye dpt kembar ...
jgn diri tau ...

Ana Suzana said...

alahai bestnyeeee..
tahniah.. jaga diri elok2.. jg pemakanan elok2.. ada sejarah kembar ke dlm family.. uwaaaa.. jelesssss

emma said...

tahniah ek.. semoga do permudahkan segalanyer.. Seronok dgr org dapat kembar.

ch@ said...

kan kita kata tak payah puasa, syila mkn la biskut ke, bubur ke, roti ke, caramel, buah2an. awal2 ni tak payah puasa la, syila ada dua baby nak kena jaga, syila kena jaga kesihatan syila juga.

gantikan nasi tu, macam kita bersalinkan Oni, mmg tak boleh blah dgn nasi, tapi kita makan juga menda2 lain. selalu kita buat susu campur nestum. skali telan. hehehe.

makan tau.

puan nina said...

alhamdulillah..seronoknye =) tahniah ye

...sWeeT uMi... said...

umi tumpang gumbira skali...tak sangka lak preggy kali ni twins hehehe...semoga Allah berikan kesihatan yg baik sepjg preggy ni..amin (^_^)

Zie said...

wAH tAHNIAH DARI zIE... SERONOK KAN DAPAT KEMBAR

asiah_najihah said...

tahniah kak bakal dapat baby twin..

UMMI FARIS HAIKAL said...

congratssss!!!!!syoknyerrr nk dpt twin...

Fadzillah Kamarudin said...

tahniahhh...
jaga diri baik2...

SYANI said...

Tahniah... dapat twin lak tu. Teringin jugak dapat twin tapi belum ada rezeki lagi..

RARA aihara said...

jaga kesihatan yer sis..=)
untuk kembar juga....

eITA said...

alhamdulillah rezeki...teringat anak buah saye yg kembar...waktu kakak sy mengandung kembar dulu pun doktor xbagi puase..

Masya said...

alhamdulillah.. xpayahlah puase yer.... kt doakan ko dgn baby sihat sampai melahirkan.... walau apepun yang berlaku bile solat mintak diberi kesihatan yg baik sampai melahirkan aminn.....

Aini Arif said...

syila, jgn layan tau perasaan sedih buat masa nih, happy2 je, sng nni ank2 ko kuar senyum je, kalau tibe2 tersedih cpt2 buang, mkn bnyk2 tau, susu, kurma, kismis, bayam, ikan bilis, sume yg berkhasiat lah...frm doc aini hihihii

dilazfamily said...

tahniah, best yer dapat twin. seronok sangat.jaga kesihatan semoga semuanya selamat.take care

Cik Rose Cute said...

Tahniah...bestnya dapat Twin hihihi...Nak jugak la...Kalau Tuhan nak bagi...

anisalya said...

yup... untuk kenangan kan. at least lahirnya kembar tu nanti dia orang tahu macam mana keadaan mamanya. ikut je la nasihat doc dengan husben. untuk twin dgn diri sendiri jgk...

p/s: jangan lupa ganti puasa ye dear. hehehe...

♥ EeiNz ♥ said...

congrats syila ! tcare ye ;)

zaliana said...

salam...akak tertarik nak singgah sini bila baca tajuk entri ni di sidebar blog Ana...tahniah dari akak.....walaupun tak pernah kenal, akak tumpang gembira..akak pun sedang mengandung, 30 weeks.Akak doakan semoga dapat lalui tempoh 9 bulan ni dengan baik ..insya Allah..doa banyak2 yer dlm bulam ramadhan ni :)

mamalieyna said...

waaaaaah congrate!!! tahniah n take care tau~

,maaf lambat masuk sini n tau pasal good news ni..tahniah~ tumpang happy for janji..apapun jaga dri baik2..

selamat hari raya, maaf zahir dan batin..take care tau~

Ci-are said...

alhamdulillah, tahniah syila.....
akak pon kalau diberi peluang akak nak dpt kembar juga....klu boleh dapat kembar lebih dari 2 org....express skit....huhuhu...tapi sampai sekarang rezeki tuh belum ade lagi.....seronok dengar syila pregnant kembar......

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tahnhiahhhhh
kita baru tahu ni..eheheh
tahniah again!
take care k

♥SyilaSyira♥ said...

Kepada semua yang meninggalkan komen...:
SAYANG KORANG SGT²...terima kasih atas perhatian yang korang berikan...Sesungguhnya diri ini bertuah, punya teman seperti kalian, yang ada antaranya walau tidak pernah bersua muka...Tapi pertalian persahabatan itu sgt istimewa..Thanks a lot!!!!! :-)

♥ Jom Tambah Pendapatan Bersama HeartBeat - Just Klik² ♥

Sebelum tu korang klik banner kat bawah ni k...



Tutorial penuh untuk mendaftar HeartBeat korang klik kat bawah ni ok
http://syilasyira.blogspot.com/2011/02/tutorial-heart-beat-jom-tambah.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...